Vrijwilliger in de kijker – Hugo Van de Cauter

Drie jaar geleden deed Hugo van de Cauter zijn intrede bij Ondernemers voor Ondernemers, en meteen was de organisatie een eventmanager rijker. Sinds hij vrijwilliger is bij Ondernemers voor Ondernemers zorgt Hugo Van de Cauter voor het vlekkeloos verloop van de Trofee-uitreiking en de seminaries

(c) Tim Buelens

Hugo Van de Cauter – © Tim Buelens

Hugo van de Cauter werkte het grootste deel van zijn carriere voor C&A. “ Daar heb ik ongeveer alle departementen doorlopen, behalve de inkoop”, zegt Hugo. Hij startte onder meer de informatisering van de keten op. “Ik was de eerste met een wordprocessor en had de eerste laptop in het bedrijf!” Later deed hij de marketing research en pendelde heen en weer tussen de landen waar C&A vestigingen had. En naar de VS, want intussen was hij ook voorzitter van de Belgisch-Luxemburgse Raad voor Shopping Centers (BLSC), met hoofdzetel in New York. In Afrika was hij nog niet.

 

Inleefreis

De inleefreis naar Oeganda met Ondernemers voor Ondernemers wordt zijn eerste keer in het zuiden. Hij kent intussen ook de minder aangename kanten van het reizen. De ochtend van 22 maart 2016 was hij nog maar net uit de luchthaven toen er twee bommen ontploften. De trein waar hij was ingestapt werd onmiddellijk ontruimd. En vijftien jaar eerder moest hij uit New York vertrekken toen de vreselijke aanslagen van 9/11 gebeurden. “Ik reis op nogal ongelukkige momenten, maar ik ontsnap altijd aan het gevaar”. Medereizigers naar Oeganda kunnen erop rekenen: bij Hugo zijn ze veilig!

 

De C&A connectie

Toen Hugo van de Cauter na zijn werk bij C&A ook stopte met het voorzitterschap van de Belgisch- Luxemburgse Raad voor Shopping Centers, wilde hij toch weer iets nuttigs om handen hebben. Een zoektocht op het internet leverde niets op. Tot hij oud-collega Ronny Inslegers ontmoette die intussen vrijwilliger- consulent was bij Ondernemers voor Ondernemers. Op een bijeenkomst van voormalige C&A medewerkers nodigde Ronny hem uit voor de volgende algemene vergadering. Een gesprek met Inge Overmeer, toen nog directeur-generaal van Ondernemers voor Ondernemers, deed de rest. Inge, die met haar charme al meer dan één vrijwilliger over de brug trok, liet verstaan dat de organisatie iemand kon gebruiken voor het opzetten van evenementen. “Dan waren ze bij mij aan het juiste adres”, vertelt Hugo, die awarduitreikingen had georganiseerd voor de BLSC. Sindsdien zorgt hij voor het vlekkeloos verloop van de trofeeuitreiking en de seminaries van Ondernemers voor Ondernemers. En verder probeert hij als consulent via zijn contacten bedrijven te overtuigen. “Dat is nog het moeilijkste van alles”, zegt Hugo, “Hoewel de meeste bedrijfsleiders meteen erg enthousiast reageren, dan duurt het vaak nog een hele tijd eer er een formele toezegging komt.”

 

Duolegaat

Intussen heeft hij besloten om na zijn dood via een duolegaat een beurs te financieren voor studenten uit het Zuiden aan zijn oude alma mater, de UAntwerpen. Eind 2015 zette de Antwerp Management School van de Universiteit een samenwerking op met Ondernemers voor Ondernemers. Hierdoor worden beursstudenten uit het Zuiden, na hun master na master in Antwerpen in hun thuisland verder begeleid naar een onderneming of een project. Onnodig te zeggen dat ook die samenwerking er kwam dankzij de inzet van Hugo van de Cauter!

 

©Frieda Van Wijck

 

Misschien wilt u ook een verschil maken in het Zuiden? En heeft u een netwerk van bedrijven of beschikt u over commerciële kwaliteiten? Dan bent u de consulent-vrijwilliger die wij zoeken. Met uw ervaring maken wij het verschil.
Neem gerust vrijblijvend contact op met Ondernemers voor Ondernemers of neem een kijkje hier.