Investeer in duurzame energie aan landelijke gebieden in Senegal – GEFINANCIERD

60% van de rurale bevolking van Senegal (ongeveer 5 miljoen mensen) heeft vandaag geen toegang tot het openbare elektriciteitsnetwerk omdat ze te afgelegen wonen. Door de installatie van Pico Solar Systemen, een zonnepaneel op het dak van de woonst gekoppeld aan een batterij, krijgen deze mensen toegang tot elektriciteit. Tegelijkertijd worden ze na een periode van 18 à 36 maanden eigenaar van deze hoogkwalitatieve installatie van de Duitse leverancier Fosera. Deze systemen worden sinds 2016 verkocht met een “pay as you go formule”, waarbij de ingebouwde chip ervoor zorgt dat het systeem enkel kan geactiveerd worden mits voorafbetaling (= solar credit). Het bedrijf werd als Sénérgie sarl in 2014 opgericht in Thiès, Senegal. Na een verkenningsronde bij het meer ervaren Vitalite Zambia fusioneerden beide bedrijven en werd de naam in 2018 gewijzigd in Vitalite Senegal.

Doel

Binnen de vijf jaar veilige, betaalbare en duurzame elektriciteit voor +100.000 gezinnen in Senegal door de installatie en verkoop van een groeiend aantal solar kits. Na de installatie van 100 solar kits in 2017, streeft Vitalite Senegal naar 3.500 kits in 2018,  21.000 in 2019 en vanaf 2020 +27.000 per jaar.

Maatschappelijke impact

Door het gebruik van hernieuwbare energie op het platteland worden vervuilende en dure kerosine, kaarsen en zaklampen vervangen door een duurzaam alternatief. Bovendien stimuleert deze omslag de plattelandsontwikkeling op alle domeinen: opleiding, gezondheid, communicatie, productiviteit en algemeen welzijn.

Wat vraagt de lokale ondernemer via Ondernemers voor Ondernemers (OVO)? 

Vitalite Senegal vraagt ons in 2018 een lening van 50.000 à 60.000 euro, terugbetaalbaar op 24 maanden tegen een rentevoet van 5% op jaarbasis. Het bedrijf stelt een terugbetaling voor in twee schijven: een eerste schijf van 20% op het einde van het eerste jaar (kapitaal + overeenstemmende intrest) en 80% op het einde van het tweede jaar met overeenstemmende intrest op het saldo.

Meer informatie?

Op woensdag 27 juni om 20u geven de initiatiefnemers (Academics for Development vzw) samen met OVO een presentatie op de universiteitscampus in Heverlee. Graag nodigen we U hierop uit. Klik hier voor meer info over deze avond.

Download de projectfiche hier in pdf.