“We willen Vlamingen in Afrika betrekken bij onze projecten”

Afgelegen gebieden toegang geven tot energie via energieboxen op zonne-energie. Of koffieboeren voorzien van een stabiel maandelijks inkomen door ze ook paddenstoelen te laten kweken. Het zijn slechts enkele voorbeelden van Afrikaanse projecten die Ondernemers voor Ondernemers steunt. De organisatie wil daar nu meer Vlamingen bij betrekken. “Lokaal ondernemerschap is de sleutel naar vooruitgang.”

Ondernemers voor Ondernemers, kortweg OVO, is een vzw die duurzame economische groei in lage- en middeninkomenslanden wil bevorderen. De organisatie doet dat door lokaal ondernemerschap te ondersteunen. OVO kan daarbij rekenen op een ploeg van vrijwilligers uit verschillende bedrijfssectoren.

Advies verlenen

Een van die vrijwilligers is Marc Sorée. Als consulent voor OVO zet hij zich in om fondsen te werven bij Belgische bedrijven. Ook hijzelf biedt financiële ondersteuning aan twee ondernemers in ontwikkelingslanden. “Ik heb het geluk gehad dat mijn geboortewieg in België stond”, vertelt hij. “Studeren was betaalbaar en sindsdien heb ik goed mijn boterham verdiend. Nu ik bijna zestig ben, wil ik iets teruggeven.”

U bent consulent voor OVO. Wat houdt die taak precies in?

Marc: “Ik informeer bedrijven over de werking van OVO en over de opportuniteiten van een samenwerking met ondernemers in het Zuiden. Alle OVO-consultenten zijn (ex-)bedrijfsleiders of genoten een hoge positie binnen het bedrijfsleven. Ik heb twintig jaar Benelux-afdelingen van Amerikaanse consultancy- en IT-bedrijven geleid. Dat heeft het voordeel dat er geluisterd wordt als je als consulent over de vloer komt. Bovendien kan je ook advies geven aan de ondernemers in ontwikkelingslanden.”

 Advies verlenen is een van kerntaken van OVO?

Marc: “Klopt. Binnen de organisatie is er heel wat vakkennis verzameld: het OVO-netwerk telt de meest uiteenlopende experten, van consultants tot boekhouders. Zonnepanelen installeren kan ik niet, maar geef mij een businessplan en ik haal er de hiaten uit. Zo levert iedereen een bijdrage. Let op: het is niet bedoeling dat wij die ondernemingen overnemen en managen. Wij bieden enkel onze expertise aan.”

Uitgebreid netwerk

Heeft OVO nog andere doelstellingen?

Marc: “Naast advies bieden we ook financiële ondersteuning. We doneren geen geld aan ondernemers, maar bieden sociale leningen. Interestvoeten van 40 tot zelfs 50% vormen geen uitzondering in lage- en middeninkomenslanden. Dat is quasi onbetaalbaar. Door sociale leningen aan te bieden, geven we hen de kans een onderneming op te starten. Daar gaan risico’s mee gepaard: je bent op voorhand niet 100% zeker dat je je geld terugkrijgt. Dat is ook de reden waarom we zo hard inzetten op adviesverlening: het plaatje moet kloppen.”

 

“Vlamingen kunnen ons helpen de knoop door te hakken of we al dan niet met een lokale ondernemer in zee gaan.”

 

Welke rol kunnen Vlamingen in Afrika spelen?

Marc: “Zij kunnen ons helpen de knoop door te hakken of we al dan niet met een lokale ondernemer in zee gaan. Op papier lijken alle ideeën mooi, maar de realiteit is vaak anders. Het is voor onze mensen in België echter onmogelijk om telkens ter plaatse op verkenning te gaan. Voor Vlamingen in Afrika is wel een optie. Zij kennen de regio en kunnen face-to-face met de ondernemer praten. Daardoor krijgen we een duidelijk beeld van potentiële projecten en kunnen we doordacht beslissen of we een samenwerking aangaan.”

Duurzame impact

Welke bedrijven kunnen een beroep doen op OVO?

Marc: “Ondernemingen in ontwikkelingslanden met een duurzame impact. Wij stellen twee belangrijke vragen als een bedrijf bij ons komt aankloppen: is het businessplan ietwat realistisch en tilt de onderneming de omgeving mee naar boven? Als een bedrijf aan die voorwaarden voldoet, is OVO bereid om mee op de kar te springen.”

Wat is een voorbeeld van zo’n bedrijf?

Marc: “Ikzelf en twee andere investeerders financieren Augustin uit Haïti. Tot voor enkele jaren vermaalde hij suikerriet tot suiker met een ezel en een molensteen. Het resultaat? Een slechte kwaliteit en een erbarmelijk rendement. Tot hij op het idee kwam om machinale molens te importeren. OVO regelde de contacten en een sociale lening. Vandaag maalt Augustin geen suiker meer, maar levert hij machinale molens aan suikerboeren in de hele regio. De kwaliteit en de opbrengsten liggen hoger, waardoor de armoede daalt en de werkgelegenheid stijgt. Augustin neemt ondertussen het onderhoud van de machines op zich. Het is een prachtig voorbeeld van de grote capaciteit van lokale ondernemingen.”

Hoe schat de doorsnee Belg het potentieel van ontwikkelingslanden volgens u in?

Marc: “Ondernemers in lage-en middeninkomenslanden worden enorm onderschat. Meer nog: alles wat niet westers is, is voor sommigen op voorhand al minderwaardig. Onterecht. Er schuilt ontzettend veel kracht in deze landen: ze kunnen grootse resultaten boeken met heel weinig opstartmateriaal. OVO ziet het dan ook als zijn plicht om starters in die regio’s te ondersteunen en te begeleiden.”

Tekst: Hannelore Bara, Com&Co

Foto’s: Peter Mockers

Download het volledige artikel hier. Dit artikel verscheen in juli in het tijdschrift Vlamingen in de wereld.