Kwaliteitsvolle koffie van Kawa Kabuya

Wat een 4-tal jaar geleden startte als een ngo project van onze partner Vredeseilanden/Rikolto, groeit nu stilaan uit tot een zelfstandig draaiend bedrijf. In de DR Congo is dit niet zo voor de hand liggend. Het oosten van Congo is niet de meest stabiele regio op aarde, het is wel een van de meest vruchtbare.

De coöperatieve Kawa Kabuya die de koffieboeren in de regio’s Beni en Lubero in de DR Congo verenigt, groeide op een paar jaar tijd uit tot een goed draaiende organisatie met de ambitie om de lokaal geteelde kwaliteitsvolle koffie internationaal te gaan verhandelen. Om de lokale boeren een eerlijke prijs te kunnen betalen terwijl er kopers voor de koffie gezocht worden op de internationale markt zijn er elk seizoen overbruggingskredieten nodig.

Als kleine startup is het ontzettend moeilijk om hier investeerders voor te vinden. Begin dit jaar kreeg Ondernemers voor Ondernemers daarom vanuit Kawa Kabuya de vraag of we hen daarmee konden helpen. 4 investeerders schaarden zich al snel achter het project. Daardoor kon de coöperatieve aan het eind van het seizoen afklokken met een record opbrengst.

Ondertussen werden ook handelsrelaties aangeknoopt met diverse internationale aankopers en heeft nu ook een structurele partner zich aangeboden. De toekomst van Kawa Kabuya ziet er veelbelovend uit, hoewel de politieke situatie het hen niet makkelijk maakt en ze dagelijks oog in oog komen te staan met de milities.

 

Heeft u ook interesse om in een B2B project te ondersteunen? Neem dan een kijkje in de projectportefeuille. Je kan ook contact opnemen met Georges Claes, B2B portefeuille beheerder, of telefonisch op het nummer 016 32 10 72. 

 

Foto ©Rikolto/ Caroline Huyghe