Maïsverwerking zit in de lift – Angel Investor gezocht

De Oegandese onderneming Menoda wil investeerders aantrekken om de maïsverwerking en distributie op kruissnelheid te brengen. De aankoop van onder andere een freesmachine zal voor meer welvaart zorgen voor ruim 1.500 maïsboeren.

Maïs is een van de belangrijkste landbouwproducten in Oeganda. Heel wat Oegandezen leven immers van de maïsproductie. De plaatselijke onderneming Menoda werkt samen met heel wat grote boerenorganisaties. Het bewaart, droogt en verwerkt maïs tot fijn meel, grutten voor de zoetwarenindustrie, brouwerijen en producenten van snacks en cornflakes. Het verkoopt tevens maïszemelen aan de veevoederindustrie.

Het bedrijf Menoda dat vandaag 7 personeelsleden telt, wil uitbreiden en de capaciteit opdrijven tot 3.000 ton maïs bestemd voor de diverse eindproducten. Daardoor kan de onderneming ook exporteren naar de Democratische Republiek Congo. De investering in een freesmachine en een tractor zal de welvaart van ruim 1.500 families verhogen dank zij een betere productie- en teelttechnologie. Ook de landbewerking van bijna 20.000 hectare zal duidelijk efficiënter aangepakt worden.

Daarvoor zoekt Menoda investeerders voor een basislening van ongeveer 62.000 USD (50.200 euro) voor de freesmachine (35.400 USD), een tractor (24.000 USD) en een werkkapitaal van 2.500 USD. De lening zal wellicht in euro plaatsvinden met een rendement van 7 procent.

 

Voor meer informatie over Menoda kan u terecht bij Georges Claes, beheerder B2B portfolio bij Ondernemers voor Ondernemers georges.claes@ondernemersvoorondernemers.be

Voor meer informatie over Ondernemers voor Ondernemers: general manager Björn Macauter bjorn.macauter@ondernemersvoorondernemers.be