“De samenwerking met Ondernemers voor Ondernemers wordt een echte win-win.”

“Dit is helemaal wat wij nodig hebben,” antwoordde de decaan van de Antwerp Management School (AMS) Paul Matthyssens enthousiast toen Ondernemers voor Ondernemers-vrijwilliger Hugo Van de Cauter hem eind vorig jaar voorstelde om samen te werken.

Dean Paul Matthyssens LR

Paul Matthyssens, decaan van de Antwerp Management School – ©AMS

AMS organiseert sinds 2011 beurzen voor studenten uit het Zuiden. Deze studenten worden hier een jaar lang ondergedompeld in een Master of Management Innovation & Entrepreneurship, met de bedoeling dat ze terugkeren naar hun land van herkomst om er een onderneming uit de grond te stampen en tewerkstelling te creëren. Ze worden niet aan hun lot overgelaten. Naast een studiebeurs en een renteloze lening via het AMS-fonds, beheerd door de Koning Boudewijnstichting, krijgen ze ook een intensieve begeleiding van ondernemers uit België, zoals Herman Van De Velde van de gelijknamige lingeriegroep of Bob Elsen van Joker Reizen.

 

Naast een studiebeurs en een renteloze lening via het AMS-fonds, krijgen studenten uit het Zuiden ook een intensieve begeleiding van ondernemers uit België.

 

Geen sinecure
Intussen hebben 15 studenten uit alle hoeken van de wereld – zoals  Vietnam, India, Zuid-Afrika, Peru en Oeganda – zo’n beurs te pakken gekregen. “Maar de vaststelling is dat deze studenten vaak in België blijven hangen omdat de lonen hier veel hoger zijn, of dat ze thuis in een zwart gat vallen. Ze starten uiteindelijk niet met een onderneming omdat – hoewel we hen linken aan de lokale Unizo’s – ze het moeilijk hebben om een lokaal netwerk op te bouwen,” vertelt Paul Matthyssens. “Ook financiering vinden voor hun onderneming vinden ze geen sinecure. Slechts drie onder hen werden ondernemers, de andere beursstudenten kwamen bij een werkgever terecht. Dat is natuurlijk niet onze bedoeling.”

Mooie synergie
Toen Hugo Van de Cauter uit de doeken deed hoe de Business to Business projecten van Ondernemers voor Ondernemers werken, zag Matthyssens meteen een mooie synergie met zijn beursstudenten. Bij die B2B-projecten investeren Belgische entrepreneurs rechtstreeks in nieuw op te starten of bestaande bedrijven en begeleiden ze de lokale ondernemers ook met al hun kennis en levenservaring. “Wat me meteen aansprak is de lokale verankering van deze projecten, waarin de jonge studenten meteen hun ondernemerschap kunnen tonen. Ondernemers voor Ondernemers heeft in heel wat van die landen een sterk netwerk via de lokale gemeenschap of via de ngo’s waarmee ze samenwerkt. Ook het uitzicht op financiering zal zo’n project veel meer kans op slagen geven,” zegt Matthyssens.

Praktijkgerichte aanpak
Tijdens hun master na master jaar in Antwerpen geven de beursstudenten meteen vorm aan de onderneming in hun thuisland. Ze leren een businessplan opstellen, een marktanalyse maken en ook het aantrekken van privaat geld komt aan bod. Die praktijkgerichte aanpak is een grote troef. Want hoewel ze van uitstekende universiteiten komen, die vooraf werden gescreend door AMS, is het onderwijs er nog vaak te “ex cathedra”. “Hier krijgen ze in een kleine groep met internationale studenten een intensieve coaching en werken we ook aan hun persoonlijkheid. We leren hen naar zichzelf te kijken, naar hoe ze duurzaamheid kunnen inbrengen in hun ondernemerschap, naar hoe ze kunnen omgaan met de mensen die voor hen zullen werken.”

Mentor
In het partnerschap met Ondernemers voor Ondernemers zal de mentor ook meteen de ondernemer zijn die het project in het Zuiden zal begeleiden, zodat er hier al een band groeit. De keuze voor een project kan op twee manieren gebeuren. Hugo Van de Cauter: “Het kan zijn dat we voor een bestaand project in bijvoorbeeld Oeganda een manager zoeken. Als we een Oegandese student vinden die zich hiervoor wil engageren, dan zorgen wij mee voor zijn begeleiding. Maar als die student zelf een idee heeft voor een onderneming, kan dit uiteraard ook. Als het een goede business-case is, dan zoeken wij een Belgische ondernemer die affiniteit heeft met het land en/of de betrokken sector die hierin wil investeren.”

 

“Hier krijgen ze in een kleine groep met internationale studenten een intensieve coaching en werken we ook aan hun persoonlijkheid.” Paul Matthyssens

 

Duurzaam pad
Matthyssens: “Voor ons is het belangrijk dat deze beursstudent zijn frisse ideeën en creativiteit kwijt kan. Maar vooral dat we voor hem of haar een duurzaam pad naar zelfstandig ondernemerschap zien opengaan. De samenwerking met Ondernemers voor Ondernemers zie ik als een echte win-win.”

“Onze eerste beursstudent waarmee we dit partnerschap mee in de praktijk gaan brengen is de Oegandese Winnie Kisakye.” Ondernemers voor Ondernemers en AMS steken begin september de koppen bij elkaar om voor deze bijzonder ambitieuze dame het meest geschikte project te vinden.

 

Véronique Goossens