Project zoekt Angel investor: Duurzame energie voor Senegalese apothekers

Mr. Ciré Ly, een Senegalees met een jarenlange ervaring in het plaatsen van zonnepanelen in België, wil nu zijn kennis en expertise gaan inzetten in zijn thuisland Senegal. Via zijn bedrijf LYnergies Afrique bvba wil hij kwaliteitsvolle zonnepanelen aanbieden.

Het project

Grote delen van landelijke Senegal zijn nog niet aangesloten op het openbaar energienet en zonne-energie kan daar een waardevolle oplossing bieden. Zonnepanelen zijn al goed ingeburgerd in Afrika, maar ze hebben vaak een slechte reputatie omdat de panelen vaak van mindere (Chinese) kwaliteit zijn en er weinig of geen ondersteuning is bij het plaatsen of bij eventuele herstellingen. Mr. Ly heeft via zijn netwerk in België gunstige betalingsvoorwaarden bekomen van het Belgische bedrijf ENERSOL (Battice) waardoor hij kwaliteitsvolle panelen en batterijen van Belgische en Duitse oorsprong kan importeren in Senegal. Deze kwaliteitsgarantie biedt hem alvast een belangrijk concurrentievoordeel.

De maatschappelijke impact

Naast kwalitatieve producten wil LYnergies Afrique ook kwalitatieve service bieden aan de klanten. Via een opleidingsprogramma zal het personeel de nodige kennis bijgebracht worden zodat de installaties correct gebeuren en de zonnepanelen optimaal kunnen renderen.

VisiteClient3Om het vertrouwen in de markt te winnen, wil LYnergies Afrique in eerste instantie inzetten op een specifiek marktsegment: apotheken. Betrouwbaarheid en continuïteit zijn belangrijke vereisten in de energievoorziening van apotheken. LYnergies Afrique is er van overtuigd dat ze met kwalitatieve producten en service hier een passend antwoord op kunnen bieden. Op termijn wil het bedrijf dan verder uitbreiden naar gezondheidscentra en scholen.

Op dit moment heeft LYnergies Afrique al een orderboek van 9 klanten (in Dakar en Thiés) en 6 bijkomende contracten zijn in onderhandeling. Verder is er ook grote belangstelling in de zonnepanelen van LYnergies Afrique in Dagana, Ngaparou en Joal.

Wat vraagt de lokale ondernemer?

Om de periode tussen aankoop en verkoop van apparatuur en de daarmee gepaarde kosten van invoer, transport en plaatsing te overbruggen, vraagt de heer LY een totaalbedrag van €35.500, terugbetaalbaar over een periode van 4 jaar tegen een met de investeerders overeen te komen intrestvoet tussen 0 en 7 procent.

De voorziene timing :

  • juni 2017: dringend reeds €8.500
  • oktober 2017: €4.000
  • november 2017: €23.000

Dit project wordt u aangeboden in screeningsfase 3b. Dit houdt in dat het project tot stand kwam onder begeleiding van Ondernemers voor Ondernemers in samenwerking met Microstart – een dochter van BNP Paribas Fortis – maar verder niet werd geëvalueerd door het Kwaliteits- en Risico Controle Team van Ondernemers voor Ondernemers.

 

Heeft u ook interesse om in dit project te investeren? Neem dan contact op met Björn Macauter, General Manager, of Georges Claes, Beheerder B2B Portfolio, of telefonisch   op het nummer 016 32 10 72.