Via de wedstrijd “Sustainable Technology for Africa” (SusTech4Africa) willen Ondernemers voor Ondernemers, VITO en The African Diaspora Projects Initiative duurzaam ondernemerschap in Afrika stimuleren. Heb jij een idee voor een sociale onderneming in Afrika, of voor een duurzaam product? Wil je dit verder uitwerken maar weet je niet waar te beginnen? SusTech4Africa helpt bedrijven, (aspirant) ondernemers, ingenieurs en onderzoekers met een Afrikaanse achtergrond om hun idee uit te werken tot een volwaardig business plan en geeft je de nodig tools om daarna verder aan de slag te gaan. Meer nog, als winnaar krijg je meteen ook een startkapitaal in de vorm van een sociale lening.

Hoe gaan we te werk?

Je mag jouw ingediende project komen voorstellen tijdens de selectiedagen begin maart. Een panel van experten kiest dan de 10 meest beloftevolle projecten. Als jouw project bij deze selectie zit, ga je van start! Tijdens een traject van 6 weken werk je het business plan verder uit en stel je je pitch scherp. Je wordt hiervoor bijgestaan door experten die je de nodige tips en tricks bijbrengen. Aan het eind van de rit mag je jouw project pitchen voor een publiek van mogelijke investeerders. De laureaten van deze wedstrijd keren naar huis met een startkapitaal in de vorm van een sociale lening.

Om deel te kunnen nemen aan de wedstrijd “Sustainable Technology for Africa” moet jouw project aan een aantal voorwaarden voldoen:

Wat zoeken we?

 • Het bedrijfsidee omvat het gebruik van duurzame technologie, of draagt bij tot een transitie naar een meer duurzame samenleving of economie,
 • De economische activiteit zal binnen 3 tot 5 jaar een positieve ecologische, maatschappelijke en economische impact hebben,
 • Locatie van de (gewenste) economische activiteit is Afrika, en
 • De nodige investering in het bedrijf bedraagt minder dan 100.000 EUR.

Wie kan indienen?

 • Leden van de Afrikaanse diaspora die in België zijn geregistreerd,
 • Al dan niet over een rechtspersoon beschikken opgericht na 1 januari 2013, en
 • Minstens 25% van het kapitaal hebben geïnvesteerd (of van plan zijn dit te doen).

Timeline:

 • 2 maart: deadline indienen project
 • 8-9 maart 2018: selectiedagen @ Kantoor Ondernemers voor Ondernemers, Leuven: Je wordt uitgenodigd om je ingediende bedrijfsidee te presenteren aan een panel van experten. Wordt jouw idee geselecteerd, dan word je uitgenodigd om deel te nemen aan de Boot Camp, de coaching sessies en het finale pitch evenement.
 • 19-20 maart 2018: Boot Camp @ Thomas More Hogeschool, Mechelen: Tijdens de Boot Camp word je 2 dagen ondergedompeld in het ondernemerschap. Met de hulp van mentors zal je jouw idee verder uitwerken en een zakelijke pitch ontwikkelen, die je aan het einde van het Boot Camp aan de andere deelnemers zal presenteren. De open vragen en veronderstellingen die naar voren komen tijdens de Boot Camp vormen de focus van het huiswerk achteraf.
 • 27 maart, 3 en 10 april 2018: Coaching sessies @ (plaats te bepalen): Gedurende een 3-tal weken werk je aan specifieke aspecten van je bedrijfsidee en je pitch. Tijdens de bijeenkomsten krijg je feedback van de coaches omtrent de voortgang. Elke coaching sessie wordt afgesloten met een pitch-repetitie. Op deze manier krijgen je business model en pitch doorheen het proces steeds meer vorm.
 • 24 april 2018: Final Pitch Event @ (plaats te bepalen): Op dit evenement zal je een uitgewerkte pitch van je bedrijfsidee presenteren aan een publiek van onder meer potentiële investeerders. Een jury kiest de winnaars.

Lees de voorwaarden van de competitie

Ik wil mijn project indienen