De projecten van OVO belichamen dezelfde waarden als Umicore

Gepubliceerd: 23/05/2024

Sinds 2006 is Umicore kernlid van OVO. Na het OVO-congres op 22 november hadden we een gesprek met Wouter Ghyoot, Vice President Government Affairs bij de onderneming. 

Umicore is een globaal materiaaltechnologie- en recyclagebedrijf met een expertise in materiaalwetenschap, chemie en metallurgie. Het bedrijf, met hoofdkantoor in Brussel, stelt bijna 12.000 mensen tewerk verdeeld over een zestigtal productievestigingen en onderzoekscentra in zowat alle werelddelen. Sinds 2006 is Umicore kernlid van OVO. Na het OVO-congres op 22 november hadden we een gesprek met Wouter Ghyoot, Vice President Government Affairs bij de onderneming.

 

Waarom blijft Umicore OVO steunen?

Omdat we simpelweg achter de doelstellingen van de organisatie staan. De projecten die we ondersteunen zijn projecten die dezelfde waarden belichamen als wij. Uiteindelijk gaat het over mensen, de planeet en gemeenschappen ondersteunen. Umicore heeft indertijd, voor mijn tijd bij Umicore, besloten om OVO te steunen, omdat wij ons in de doelstellingen en de werking van de organisatie konden vinden. En dit is nog steeds het geval, na al die jaren.

 

Steunen jullie ook nog andere projecten?
Naast onze aanwezigheid bij OVO als kernlid, steunen we ook een tweetal projecten per jaar.

Momenteel gaat het om een project van herbebossing in Senegal en een project rond fotovoltaïsche activiteit in El Salvador. Meestal gaat het over looptijden van 2 tot 3 jaar. Ons donatiecomité komt regelmatig samen om te beslissen welke projecten we ondersteunen. Het bedrag dat we spenderen, is een bepaald percentage van onze omzet, wat ons de mogelijkheid geeft om meerdere projecten te ondersteunen, ook die met een langere looptijd.

 

Liggen deze in het verlengde van jullie industriële activiteiten?

We proberen projecten te identificeren die iets te maken hebben met het bedrijf. Dat kan gaan om een plek waar we actief zijn of die een link hebben met de technologie waarvoor we materialen leveren. Voor alle duidelijkheid, Umicore  maakt geen afgewerkte producten, wij  leveren wel materialen waarmee onze klanten een product kunnen maken zoals batterijen voor elektrische auto’s. Aan de andere kant is die link met onze activiteiten niet altijd noodzakelijk, het kan ook om projecten gaan die aansluiten bij onze waarden.

 

Aan welke waarden hechten jullie veel belang?

Ik zal een voorbeeld geven. Umicore is een van de grootste verwerkers van kobalthoudende stoffen ter wereld. Een deel van de kobalt die we aankopen komt ook uit de Democratische Republiek Congo, het land dat ongeveer 70% van de wereldvoorraad van kobalt heeft. Zelf heeft Umicore geen mijnen meer, daar is al eind vorige eeuw mee gestopt. In 2004 heeft ons bedrijf beslist om strikte voorwaarden te introduceren rond de veilige en ethisch verantwoorde ontginning van grondstoffen, waar dan ook. Europa heeft nu procedures uitgevaardigd die stellen dat bedrijven verantwoordelijk zijn voor de waardeketen en dat ze de oorsprong van de materialen moeten kennen.  Dat doen wij dus al sinds 2004. Dat betekent dat je weet met wie je werkt ter plaatse en dat je een audit doet zodat ze weet hoe ze werken. Op die manier sluit je natuurlijk leveranciers uit. Als we iemand uitsluiten, betekent dit dat ze niet op een verantwoorde manier werken, niet op sociaal gebied en niet op het vlak van milieu en veiligheid. Onveilige arbeidsomstandigheden willen we niet in onze supply chain. Onze klanten weten dat enkel materialen die op een verantwoorde manier worden ontgonnen in ons aanbod zitten. Dat betekent wel dat je alternatieven moet kunnen bieden, want de mensen daar hebben een inkomen nodig. Daarom steunen we ook projecten die bijvoorbeeld problemen met de veiligheid op het werk aanpakken.

News from T4T
Inspirerende getuigenissen
News from T4T
29/06/2024
Ontmoeting van OVO en Einstein Rising met de Belgian Club Uganda
Partner in de kijker
Ontmoeting van OVO en Einstein Rising met de Belgian Club Uganda
27/06/2024
Algemene Vergardering 2024
OVO Nieuws
Algemene Vergardering 2024
22/06/2024

Niet gevonden wat je zocht?

Een vraag over een project of onze werking? Je wil met ons samenwerken? Vrijwilliger worden? Neem een kijkje bij onze veelgestelde vragen of stel ons vrijblijvend je vraag.