La Congolaise Agricole (LCA)

100% gefinancierd
Reeds ingezameld € 45.000
Gezocht budget 2023 € 45.000

U kan wel nog online doneren voor andere projecten via het OVO Acceleration Fund (met fiscaal attest vanaf 40 euro). Wenst u rechtstreeks te investeren? Dat kan via deze link: https://donate.kbs-frb.be/actions/FFO-OVOAcceleration?lang=nl_NL

Projectinfo
Projectcode
D1 (2022)
Sector
Dienstverlening en Informatica
Financiering
Lening
Land
DR Congo
Locatie
Westen en noordoosten van Kinshasa, DR Congo
Projectduur
1,5 jaar

Het bedrijf

La Congolaise Agricole (LCA) is een logistieke en commerciële eenheid voor landbouwproducten, bestaande uit 4 gemotiveerde en gekwalificeerde mensen met verschillende professionele vaardigheden en ervaringen. Zij zijn afkomstig uit de Congolese diaspora in België en zullen LCA ter plaatse leiden. Het project wordt uitgevoerd met de steun van Véron Nsunda, vrijwilliger bij OVO. Het doel van LCA is om een leider en referentiepunt te zijn op zijn gebied, in zijn doelmarkten en door zijn marktaandeel, kwaliteitsvolle en betaalbare landbouwproducten en -diensten aan te bieden voor zo veel mogelijk mensen. En zo bij te dragen tot de verbetering van de levensomstandigheden van hen die betrokken zijn bij de waardeketen van LCA, alsook hun gezinnen door stabiele, billijke en duurzame inkomens te garanderen. 

Het businessproject

LCA wil een bedrijf oprichten om landbouwproducten te leveren, te verpakken, voor de logistiek te zorgen en ze op de markten van Kinshasa te verkopen. Het bedrijf wil zijn landbouwproducten hoofdzakelijk van kleine producenten bekomen. LCA zal zich in eerste instantie richten op de regio MBANZA NGUNGU om de handelszone I in het westen van Kinshasa te bevoorraden, en zich vervolgens uitbreiden tot de regio BANDUNDU in het noordoosten van de hoofdstad om de handelszone II in het oosten van de stad te bevoorraden. De producenten zullen worden verenigd in een coöperatie die 3 tot 6 maanden na de start van LCA zal worden opgericht, d.w.z nadat de eerste producenten zijn geselecteerd. Deze coöperatie zal worden gestructureerd in afdelingen die overeenkomen met de dorpen waar de producenten zijn gevestigd. De producenten zullen zich bij de coöperatie aansluiten door middel van een minimumbijdrage, die in natura kan zijn (een hoeveelheid producten). 

Waarom OVO gelooft in dit project

De markt voor landbouwproducten wordt door twee soorten leveranciers bestreken: 

  1. De grote producenten van landbouwproducten die beschikken over een eigen logistiek en commercieel netwerk op de markten van Kinshasa. Zij vertegenwoordigen een marktaandeel van 40%.
  2. De kleine handelaren, die met kleine producenten werken en met gehuurd vervoer, die meestal producten op krediet kopen en een onbetrouwbare logistiek hebben. Zij verkopen vaak aan kleine detailhandelaren en vertegenwoordigen een marktaandeel van ongeveer 60%.

LCA positioneert zich als een alternatief voor de kleine detailhandelaren, die hun voornaamste concurrenten zullen zijn. Het doel is ongeveer 35-40% van de markt te veroveren en zo het marktaandeel van hun concurrenten te halveren en dit door producenten en detailhandelaren betrouwbaarder te maken, mede door hun waardevoorstel en hun nabijheid. Het LCA-team, afkomstig uit de diaspora, is bovendien gemotiveerd en gestructureerd, en heeft zijn aanbod perfect afgestemd op deze onvervulde behoefte in Kinshasa. De aanpak van LCA is professioneel, met een goed begrip van de lokale context, met name dankzij een grondige studie “ter plaatse” door de leden van LCA, waaraan de plaatselijke deskundigen op agronomisch, operationeel en commercieel niveau van meet af aan hebben bijgedragen en die zich vanaf de start bij LCA zullen aansluiten (wat een snelle start garandeert).

Vereiste investering

LCA vraagt een OVO-lening van € 45.000 voor de snelle aanschaf van de transportmiddelen, d.w.z. 2 vrachtwagens (kosten 38.000 USD) en één (1) 4x4 voertuig (kosten 11.000 USD), die essentieel zijn voor het opstarten van de activiteit, zodat de beoogde kwaliteit van de dienstverlening onmiddellijk kan worden gegarandeerd. OVO faciliteert een lening van 45 K€ tegen 7% terug te betalen in 3 semesters van € 15.000.

Thema's
  • Logistiek en verkoop
  • Duurzaam
  • Landbouw

Niet gevonden wat je zocht?

Een vraag over een project of onze werking? Je wil met ons samenwerken? Vrijwilliger worden? Neem een kijkje bij onze veelgestelde vragen of stel ons vrijblijvend je vraag.