Leukelé verstrekt en promoot zonne-oplossingen voor mensen met beperkte middelen 

100% gefinancierd
Reeds ingezameld € 20.500
Gezocht budget 2023 € 20.500

U kan wel nog online doneren voor andere projecten via het OVO Acceleration Fund (met fiscaal attest vanaf 40 euro). Wenst u rechtstreeks te investeren? Dat kan via deze link: https://donate.kbs-frb.be/actions/FFO-OVOAcceleration?lang=nl_NL

Projectinfo
Projectcode
E3 (2022)
Sector
Energie
Financiering
Lening
Land
Senegal
Locatie
Diamniadio, Senegal
Projectduur
4 jaar
Oorsprong
SusTech4Africa Senegal 2021

Het bedrijf

Leukelé is een scale-up project dat apparatuur voor het opwekken van zonne-energie produceert en verdeelt in Diamniadio, Senegal. Het wil oplossingen aanbieden aan mensen met beperkte middelen in plattelandsgebieden en zonnepompen aan kleine boeren. Het bedrijf heeft de ambitie om een gerenommeerd merk te worden en ook om geleidelijk aan apparatuur voor de Afrikaanse markt te assembleren.

Het businessproject

Sinds 2018 levert en installeert Leukelé zonne-oplossingen aan gezinnen, boeren en kmo’s, eerst in de vorm van een ESV en nu als een vennootschap met beperkte aansprakelijkheid (opgericht op 2 mei 2022, in afwachting van publicatie). Producten zijn onder meer fotovoltaïsche stroomkits voor thuisgebruik, zonnepompen en grotere installaties speciaal voor kleine en middelgrote ondernemingen. De bouw van grotere fotovoltaïsche installaties en de installatie en het onderhoud van elektrische systemen voor thuis-, commercieel, industrieel en hydraulisch gebruik zijn enkele van de diensten die Leukelé aanbiedt.

 

In zijn eigen metaalatelier kan het bedrijf dragers voor panelen en straatverlichting op zonne-energie produceren alsook andere soorten metaalconstructieprojecten uitvoeren. Het bedrijf verkoopt zijn producten en diensten in de streek rond Dakar, langs de belangrijkste economische ontwikkelingsassen.

Waarom OVO gelooft in dit project

Het project is gebaseerd op een eerste positieve ervaring van bijna drie jaar. De omzet is substantieel (meer dan € 500 000 in jaar 1, berekend vanaf september 2022). De rentabiliteit is zeer goed. Brutomarge van 22% - 24% en nettowinst van 9%. De verkoopprognoses zijn gebaseerd op de activiteit van de laatste twee jaar. Uit een stresstest blijkt dat het plan bestand is tegen moeilijke situaties. Een omzetdaling van 50% kan over ten minste twee jaar worden opgevangen. Een uitbreiding naar andere delen van het land is mogelijk zodra het bedrijf voldoende groot is.


De coaching sinds november 2021, in volle pandemie, is zeer nuttig gebleken. De promotor van Leukelé heeft met zijn project duidelijk veel vooruitgang geboekt en in mei 2022 zijn naamloze vennootschap opgericht. Het Leukelé-project vormt een zeer goede referentie voor de activiteiten van OVO in Afrika. Het bedrijf wordt bovendien volledig gepromoot door Senegalezen waardoor het aantrekkelijker is op de markt, vooral door zijn kwaliteitsgarantie en klantendienst.

Vereiste investering

De scale-up vraagt € 20 500 om in apparatuur te investeren (voertuig en technische apparatuur). Om de cashflow te ondersteunen en dus innovatie, businessontwikkeling, nieuwe investeringen en nieuwe productie mogelijk te maken, wordt een OVO-lening voor een periode van 4 jaar gevraagd.

Thema's
  • Lokaal gebaseerd
  • Rendabel

Niet gevonden wat je zocht?

Een vraag over een project of onze werking? Je wil met ons samenwerken? Vrijwilliger worden? Neem een kijkje bij onze veelgestelde vragen of stel ons vrijblijvend je vraag.