Oegandese scale-up Innovex op zoek naar 22.000 dollar

De ambitieuze missie van de Oegandese start-up Innovex? Tools ontwikkelen voor de monitoring van zonnepanelen én ondertussen de lokale bevolking technisch opleiden. Peter Thevissen, financieel adviseur bij OVO, ondersteunt het bedrijf. “Dit team drukt zijn stempel op de Oegandese samenleving.”

Drive om een duurzame impact te creëren is indrukwekkend

In 2014 richtten 4 Oegandese jongeren Innovex op. De start-up ontwikkelt en verkoopt tools om zonnepanelen te monitoren. Daarnaast voorziet het bedrijf technische opleidingen. Ondertussen volgden al meer dan 300 Oegandese jongeren een training. Zo beschikken Innovex en andere bedrijven in de regio over gekwalificeerde werknemers. Het gevolg? Zowel de werkloosheid als de armoede nemen af.

Durven dromen

“Een bedrijf als Innovex past perfect in ons plaatje”, vertelt Peter Thevissen, financieel adviseur bij Ondernemers voor Ondernemers, kortweg OVO. De vzw bevordert duurzame economische groei in ontwikkelingslanden door ondernemerschap te ondersteunen. Daarbij kan OVO rekenen op een ploeg van vrijwilligers uit verschillende bedrijfssectoren. Zo begeleidt Peter start-ups. Zijn jarenlange ervaring in de financiële wereld komt daarbij goed van pas.

“Naast sociale leningen voorziet OVO in advies. Zo neem ik het financieel plan van starters onder de loep. Bedrijven mogen en moeten dromen, maar hebben ook een verantwoordelijkheid. Hoe komen ze tegenvallende opbrengsten te boven? Ik help hen die vraag te beantwoorden.”

Duurzame impact

Start-ups in ontwikkelingslanden doen volgens Peter niet onder voor hun Vlaamse tegenhangers. “Ze diepen hun business case vaak nauwgezetter uit. De realiteit draait soms anders uit dat wat op papier staat, maar ze zijn vastberaden om een duurzame impact te creëren en hun stempel te drukken op de samenleving. Die drive zie ik ook bij Innovex.”

Tekst: Com&Co

Foto: Peter Mockers

Interesse in dit project? Contacteer Björn Macauter, General Manager, via bjorn@ondernemersvoorondernemers.be of 0485 35 63 60