SusTech4Africa

In 2018 ontwikkelde Ondernemers voor Ondernemers het SusTech4Africa (St4A)-concept. Met de St4A-campagnes wil OVO duurzaam ondernemerschap in Afrikaanse landen stimuleren. Daarnaast dient OVO als een facilitator tussen Afrikaanse en Europese ondernemers, die door deze campagnes een directe en wederkerige relatie kunnen opbouwen met elkaar. Ondertussen organiseert OVO jaarlijks St4A-campagnes in Oeganda, Senegal, Rwanda en Benin.

 

Het proces

 

1)     Project call

OVO richt zich op kleine duurzame ondernemingen die willen opstarten of opschalen. De minimale financieringsbehoefte is 50.000 euro en het bedrijf moet het potentieel hebben om binnen drie jaar economisch winstgevend te zijn. Een lokale marketingcampagne (via lokale partners en sociale media) trekt geïnteresseerde lokale ondernemers aan, die zich via een online aanvraagformulier kunnen aanmelden.

 

2)     Screening & selectie van 12 tot 15 deelnemers

Een eerste selectie vindt plaats op basis van het aanmeldingsformulier. Vervolgens stelt een lokaal team van experts (vaak in een samenwerkingsverband met een lokale universiteit) een shortlist op van bedrijven/ondernemers op basis van aanvullende informatie die zij verkrijgen. De uiteindelijke selectie van 12 tot 15 projecten wordt gemaakt door het OVO – Team Investment in België. De geselecteerde deelnemende ondernemers moeten een toegangsbewijs krijgen om uiteindelijk deel te nemen aan de St4A Boostcamp.

 

3)     Voorbereidende workshop van deelnemende coaches

Het team bestaat uit Belgische (ex-)ondernemers, die optreden als senior coach, en uit Belgische en lokale studenten, om de internationale samenwerking te bevorderen. In het kader van het OVO Talent4Growth Programma kunnen Belgische bedrijven een bijdrage leveren door hun werknemers aan te moedigen deel te nemen aan een ST4A Boostcamp, als onderdeel van hun maatschappelijk verantwoord ondernemen- en opleidingsprogramma. In België wordt een voorbereidende workshop georganiseerd voor alle deelnemende coaches om aan te sluiten bij de doelstellingen van OVO en hun vaardigheden verder te ontwikkelen.

4)     SusTech4Africa Boostcamp

De St4A Boostcamp is een meerdaagse bootcamp in het Afrikaanse land over duurzame benaderingen, het businessmodel optimalisatie, financiële planning, verkoop en presentatie vaardigheden. Het hoogtepunt van de wedstrijd is de prestigieuze avond waarop ideeën worden gepresenteerd aan de jury en potentiële investeerders. Aan het einde van het bootcamp beoordelen de experts het potentieel van de verschillende projecten en de projecteigenaars om te beslissen wie tot de volgende fase wordt toegelaten.

 

5)     Optimalisatie van het business plan van de 3+ winnende projecten

Na het SusTech4Africa Boostcamp blijven de meer dan 3 winnende projecten in nauw contact met de Belgische deskundigen van het Investment Team van OVO om het businessmodel verder te optimaliseren en een ambitieus maar haalbaar businessplan en een financieel plan op te stellen.

 

6)     Vervolledigen van de financïele noden van de 3+ winnende projecten

Het OVO Acceleration Fund zet donaties van particulieren en bedrijven om in sociale leningen, die de winnende projecten krijgen gebaseerd op hun geschatte financiële behoeften. Daarnaast biedt het Team Sales & Marketing van OVO de projecten aan bij een netwerk van business angels en impact investeerders die bereid zijn om een directe investering te doen. Ten slotte, is de Afrikaanse ondernemer verplicht om 25% van de totale lening bij te dragen.

 

7)     Continuerend monitoren vanop afstand.

Zodra de daadwerkelijke investering/lening is gedaan, zullen de toegewijde OVO-experts de groei van het geïnvesteerde bedrijf volgen en begeleiden. Potentiële investeerders kunnen hierbij helpen. Zodra de sociale leningen zijn afbetaald, vloeit het geld terug naar het OVO Acceleration Fund ter ondersteuning van nieuwe projecten. Hierdoor kunnen in de toekomst initiële donaties aan het OVO Acceleration Fund worden gebruikt.

Niet gevonden wat je zocht?

Een vraag over een project of onze werking? Je wil met ons samenwerken? Vrijwilliger worden? Neem een kijkje bij onze veelgestelde vragen of stel ons vrijblijvend je vraag.